Wpis blogowy

O czym trzeba pamiętać przy realizacji transportu chłodniczego?

firma transportowa

19 sierpnia, 2022

Transport chłodniczy – przewóz żywności – e-tollgps.pl

Istnieją pewne produkty, które ze względu na swój charakter wymagają stosowania szczególnych warunków przechowywania – np. trzymania w chłodzie. To nie tylko wiele rodzajów żywności, ale również niektóre leki. W przypadku konieczności ich przewiezienia z miejsca na miejsce potrzebny jest więc transport chłodniczy. Dowiedz się, o czym trzeba pamiętać przy jego realizacji.

Na czym polega transport chłodniczy?

Przy transporcie chłodniczym jednym z najważniejszych czynników jest temperatura. Transport tego typu jest realizowany w przypadku towarów, które muszą być przechowywane w odpowiednio niskiej temperaturze – np. produktów spożywczych czy leków. Bardzo ważna jest również odpowiednia wilgotność powierza. Dlatego spedycja chłodnicza odbywa się tylko specjalistycznymi pojazdami, które pozwalają na regulację i kontrolę tych parametrów.

Jak realizowany jest transport chłodniczy?

Przy przewożeniu towarów, które muszą być przechowywane w kontrolowanej temperaturze, stosuje się transport chłodniami. Są to pojazdy z infrastrukturą umożliwiającą utrzymanie odpowiednich warunków w powierzchni ładunkowej. Można je podzielić na:

  • pojazdy izotermiczne – nie mają własnego systemu chłodniczego, a jedynie dobrze zaizolowane ściany pozwalające utrzymać wystarczająco niską temperaturę produktów przez cały czas podróży;
  • pojazdy chłodnicze – mają izolowane ściany i dach oraz system chłodzenia mechanicznego (agregat sprężarkowy), który pozwala obniżyć temperaturę we wnętrzu i utrzymać ją przez pożądany czas;
  • lodownie – mają izolowane ściany i dach oraz system chłodzenia inny niż agregat sprężarkowy (lód, skroplone gazy itp.).

Pojazdy różnią się też budową ładowni, pozwalając na różnorodną aranżację przestrzeni. Niektóre umożliwiają podział wnętrza na dwie komory i ustawienie w każdej z nich odrębnej temperatury. Dzięki temu można jednocześnie przewozić towary o różnych wymaganiach.

Regulacja temperatury w naczepie chłodniczej – transport chłodniczy – e-tollgps.pl
Przy transporcie chłodniczym ważne jest zachowanie określonych temperatur, zgodnych z umową ATP. Zaleca się stosowanie systemów pozwalających na stałą kontrolę temperatury.

Jakie wymogi musi spełnić przewoźnik realizujący transport chłodniami żywności?

W przypadku łatwo psujących się produktów żywnościowych transportowanie i przechowywanie w odpowiednich warunkach jest niezwykle ważne. Tylko wtedy mogą zachować swoje właściwości i pozostać zdatne do spożycia. Dlatego na przewoźnikach realizujących transport chłodniczy ciąży spora odpowiedzialność. Podlega też szczególnym regulacjom.

Przede wszystkim pojazdy, których używa się w transporcie żywności, muszą zostać zatwierdzone przez Powiatowy Inspektorat Sanitarny. Jeśli transport chłodniczy obejmuje mięso lub produkty pochodzenia zwierzęcego, niezbędna jest też rejestracja w Głównym Inspektoracie Weterynaryjnym. Wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego muszą ponadto zostać zarejestrowane przez powiatowego lekarza weterynarii. Pojazd musi być oczywiście sprawny i dokładnie oczyszczony po każdym transporcie, a ponadto wyposażony w systemy monitorowania i zapisu temperatury. Dzięki temu można potwierdzić utrzymanie tzw. łańcucha chłodniczego. Kierowca realizujący przewozy chłodnicze musi mieć natomiast aktualną książeczkę sanepidowską.

Przewozy chłodnicze żywności – co jeszcze warto wiedzieć?

Zasady przewozu żywności, w tym wykonywania przewozów chłodniczych, określają różne akty prawne. Warto zapoznać się m.in. z rozporządzeniem w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności, substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników z 19 grudnia 2002 roku. W Polsce i wielu innych krajach (USA, Austria, Wielka Brytania, Irlandia, Węgry, Belgia, Dania, Chorwacja, Czechy, Finlandia, Norwegia, Szwecja, Rosja, Grecja, Hiszpania, Portugalia, Holandia, Luksemburg, Kazachstan, Maroko, Niemcy, Słowacja, Słowenia czy Włochy) obowiązuje również umowa ATP, która określa wymogi względem pojazdów realizujących transport żywności, w tym transport chłodniczy oraz temperatury przewozu określonych typów produktów.

Warto wiedzieć, że za ewentualne nieprawidłowości przy transporcie chłodniczym wszelkie konsekwencje ponosi przewoźnik. Producenci i eksporterzy zwykle mają jednak swoje procedury i reguły, które pomagają zapewniać najwyższe bezpieczeństwo przewozu i zredukować do minimum ryzyko błędów.

O czym trzeba pamiętać, realizując transport chłodniczy?

Podsumowując, transport chłodniczy wymaga specjalnej infrastruktury (odpowiednich pojazdów), uprawnień i wiedzy. Wiąże się z dużą odpowiedzialnością i koniecznością przestrzegania ściśle określonych zasad. Wymaga też przygotowania procedur na wypadek takich sytuacji jak awaria na drodze, nieoczekiwany postój, objazd itp. W zachowaniu ciągłości dostaw transportu chłodniczego pomagają jednak nowoczesne systemy – np. monitoring GPS, który można podłączyć do urządzeń pomiarowych w celu stałego monitorowania warunków w ładowni. Chcesz dowiedzieć się więcej na temat tej technologii? Sprawdź pozostałe artykuły na naszym blogu!

Podobne Wpisy